THROWBACK | SKÄNDA FLAGGAN

| Frida Gustavsson fotograferad av Fredrik Skogkvist för STYLEBY #47. |

Ungefär för ett år sedan gjorde jag en intervju med modellen, smyckesdesignern (läs mer om den här!) skådespelaren (senare i år ser du henne i Måns Mårlinds film ”Swoon”), femnisten, hästälskaren, och konstsamlaren Frida Gustavsson. På inledningsbilden till intervjun i STYLEBY bar hon en ”Skända Flaggan”-tshirt. ”Skända flaggan” är ett konstverk av Carl-Johan de Geer som propagerade för vapenvägran och som var en röst mot USA:s Vietnam-bombningar och som firade 50-årsjubileum förra året. Lite i efterskott firar vi detta kultverk med konstnärens egen berättelse om hur verket skapades:
”1967 var för oss unga ett år av uppvaknande. Vi blev medvetna om den globala omvärlden och de orättvisor som förekom. Vietnamkriget var ett av de största brotten. Vi fick veta att mer bomber än den sammanlagda bombmängden under hela andra världskriget hade fällts över Hanoi, under en och samma vecka. När demonstrationstågen gick genom Stockholm brukade häcklare skrika slagord mot demonstranterna. Det var unga nationalister som, i studentmössa och kavaj, viftade med svenska flaggor. På ett litet konstgalleri i Vasastan ställde jag ut tre grafiska blad tryckta i vardera 25 exemplar. Ett av dessa hade en brinnande svenska flagga med ett könsord i mitten, samt texten ’Skända flaggan, vägra vapen, svik fosterlandet, var onationell.’ Polisen slog till mot galleriet, beslagtog de grafiska bladen och destruerade dem. Jag dömdes till 75 dagsböter för brotten ’skymfande av statssymbol samt uppvigling’. 1967 var många för en värld utan gränser. I dag ser både världen och nationalismen ut på ett annat sätt. Men ’svik fosterlandet, var onationell’ är åter en relevant uppmaning.”

Throwback to one year ago when I interviewed model and feminist Frida Gustavsson who wore a ”Skända flaggan” (a Swedish cult art piece) t-shirt. 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..