ICON | GLORIA VANDERBILT


| Gloria Vanderbilt. |

Vad visste jag om Gloria Vanderbilt? Amerikansk arvtagerska till en förmögenhet i miljardklassen, hängde med gamla tiders jetset-gäng (Sinatra, Dalì etc) när hon var ung, hon var lite skådis, lite konstnär, lite modell. Har plåtats av alla de stora – Avedon, Horst och så vidare. Ungefär så. Men herregud vad jag satt fjättrad framför ”Noting Left Unsaid: Gloria Vanderbit & Anderson Cooper” som finns på HBO Nordic nu. Grät en skvätt också. Kvinnors liv är så intressanta, jag blir så indragen i historier jag hör eller läser om hur folk lever och har levt. I den här filmen figurerar, utöver Gloria, en hel hop andra kvinnor vars liv jag nu fantiserar om: Hennes mamma Gloria (japp, de hette samma), mammans tvillingsyster, mormodern, svägerskan Gertrude (som grundade Whitney museum), kvinnan som tog hand om henne från att hon föddes – den stabila Do Do som fortsatte skriva brev till Gloria hela livet. Två barn förlorade hon – en son har inte talat med henne sedan han var i 20-årsåldern och en avled väldigt ung under dramatiska omständigheter som tas upp i dokumentären – och då grät jag (sonen Anderson Cooper som också medverkar i dokumentären verkar hon ha en fin relation med, så även med hans äldre bror). Sorger och bedrövelser men också livskraft och en glimt av ett konstnärsskap, den oundvikliga ålderdomen samt ett väldigt (ekonomiskt) privilegierat liv som känns väldigt gammaldags, men spännande på sitt sätt. Nu vet du vad du ska göra i helgen.

| Glorias ”Some day I’ll find you” googlade jag direkt när jag sett klart dokumentären. Underbar! |


|Hon var en av de första som gjorde lyxiga jeans – jag kollade på Ebay och de finns faktiskt att köpa där (men verkar inte skitsnygga med moderna ögon sett) … |


| Fotograferad av Patrick Demarchelier – bilder från plåtningen är med i dokumentären. |

I watched the Glora Vanderbilt documntary on HBO – her life is a very interesting and rather heartbreaking story that I didn’t know that much about. But now I do, and i really like her art works.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..