WATCH OUT | ÄKTA 80-TALSSTIL

 

 

| Alberta Ferretti FW18. | Foto: Janson Lloyd-Evans. |

Jag har de senaste dagarna jobbat en hel del med nästa modesäsong. Bland annat har jag gått igenom tusentals bilder från FW18-visningarna och att det är mycket 80-tal är en underdrift. Av alla dessa 80-talslooker jag tittat på så är det en som jag gärna skulle vilja lyfta lite extra – den här från Alberta Ferretti. Jag tillhör ju dem som faktiskt levde på 80-talet – och då menar jag inte bara ”fanns till”, utan faktiskt var så stor att jag gick i skolan då och alltså var medveten om kläder, trender och musik då det begav sig (jag började första klass 1980 och gick alltså ut 9:an 1989). Ofta när modet gör en take på 80-talet så är det ett 80-tal som för mig bara fanns på bild i ett magasinsreportage från någon lyxig fest i London eller New York. Eller på något singelomslag. Den typ av kläder som modet ofta lyfter upp var det liksom ingen som bar här hemma. Jag tyckte mycket om att se ”Stranger Things” av den anledningen – jag tycker att kostymören faktiskt lyckats fånga hur ungdomar såg ut. Det var mycket bylsiga eller lappade jeans (gärna med en stänk stentvätt, en applikation eller nit), mycket stickat tillsammans med något bijouterihalsband. Gick saker att stoppa in så gjorde man det – jeansen i stövlarna, byxorna i strumporna, tröjan i jeansen. Egentligen inte så snyggt, men ändå snyggt om du förstår vad jag menar. Helt vanliga plagg som man satte ihop, det var inte så himla extravagant. Och när jag såg den här looken så tyckte jag att den kändes väldigt mycket som ”mitt” 80-tal. Så här såg vi ut. Kanske lite mindre snygga såklart, och inte alls så bra kvaliteter, men stylingen och silhuetten är korrekt. Färgerna och tvätten på jeansen också. Jag tycker det är superfint och hoppas att det ”riktiga” vardags-80-talet får lite större plats i modebilden från och med nu.

This look is very much as I remember my 80´s. It was a lot of knits that you tucked into stone washed jeans. Also you tucked down your jeans in the boots always. The colors also feel very true to that time. Like this a lot!

  1. Ullis skriver:

    Älskar dina texter, Jonna!!! Alltid initierade!! En sidoeffekt av boomen av modebloggar är faktiskt (hur paradoxalt det än låter) färre analyserande och kompetenta texter om mode – är min upplevelse! (Håller även med om ovan look – tycker om att köra instoppad kashmirpolo för en lite cool men varm look!)

    1. Hej Ullis, tack för din snälla kommentar! Ja, förstår vad du menar, samtidigt älskar man ju att så många tjejer uttrycker sig på det sätt de vill om det de älskar. Jag älskar instoppat!

  2. Anna skriver:

    Håller med dig om att det känns ”autentiskt”! Jädrar, vad mamma och mormor stickade tröjor till mig på löpande band. Det jag minst gillar med stylingen här är håret – jag hade gärna även där sett en flört med åttiotal. Permanentad bob t ex. och snedbena. (Man har pratat om permanentens återkomst i ett par år, tycker jag, men den dyker inte riktigt upp.)

    1. HÅLLER MED! Jag hörde till och med någon som gått till frisören och verkligen ville permanenta sig 80-talsstyle men att det liksom inte ens gick (oklart om det är sant eller om det är en skröna). Men jag gillar även ”högstadiehåret” på bilden. Bara utkammat fint hår, aningens för långt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..